Остават проблемите с ваксините за бебета
Остават проблемите с ваксините за бебета / shc.hu
Д-р Александър Калайджиев за бебешките ваксини
75080
Д-р Александър Калайджиев за бебешките ваксини
  • Д-р Александър Калайджиев за бебешките ваксини

Все още липсва шествалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1 юни тази година и това е проблем, каза за Дарик, председателят на Общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

По думите му, наложената алтернатива, новородените да бъдат имунизирани с 4-компонентна ваксина не предпазва децата от причинителя хемофилус инфлуенце, който може да доведе до тежки заболявания.

Освен това имунизирането с 4-валентна ваксина налага  двойно повече обождания, заради това, че един път децата се имунизират срещу 4 причинителя и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.

Голяма част от родителите са притеснени от липсата на ваксината, обясни д-р Калайджиев. Той бе категоричен, че те имат желанието да си заплатят допълнително, за да закупят ваксина срещу липсващия причинител хемофилус инфлуенце, но такава няма.

/Цялото интервю с д-р Александър Калайджиев, можете да чуете в прикачения аудио-файл/

Друг проблем е, че дори след месеци да доставят 6-валентната ваксина, децата вече ще са имунизирани с 4-компонентната и няма как да им поставим  нова и да се разчитаме, че те ще изградят имунитет срещу хемофилус инфлуенце, обясни лекарят.

Очакванията на общопрактикуващите лекари е проблемът с липсващата ваксина да се разреши минимум след половин година.

Имахме уверението от Здравното министерство, че проблемът с бебешките ваксини ще отпадне до 1 септември, но ето че вече е края на септември и проблемът не отпада, коментира д-р Калайджиев.