Обвиняемият, причинил на бул. Руски смъртта на трима, отива в ареста за постоянно (СНИМКИ)
Обвиняемият, причинил на бул. Руски смъртта на трима, отива в ареста за постоянно (СНИМКИ) / снимки: Кирил Кирилов
Обвиняемият, причинил на бул. "Руски" смъртта на трима, отива в ареста за постоянно (СНИМКИ и АУДИО)
91426
Обвиняемият, причинил на бул. "Руски" смъртта на трима, отива в ареста за постоянно (СНИМКИ и АУДИО)
  • Обвиняемият, причинил на бул. "Руски" смъртта на трима, отива в ареста за постоянно (СНИМКИ и АУДИО)

Апелативен съд – Пловдив наложи по-тежка мярка за неотлонение „Задържане под стража“ на Любомир Трайков, обвинен в това, че по време на пътен инцидент, под въздействието на алкохол и с превишена скорост, е причинил смъртта на двама души. На 26 ноември жертвите от адската катастрофа на кръстовището на бул. „Руски“ с ул. „Ген. Данаил Николаев“ станаха три – почина и Полина Караиванова, която беше в тежка кома.

По този начин съдът уважи протеста на прокуратурата, която поиска мярката „Парична гаранция“ да бъде заменена с по-тежка. Основния аргумент на магистратите беше именно увеличаването броя на жертвите от катастрофата, причинена на 18 ноември.

Нито Любомир Трайков, нито баща му пожелаха да коментират решението на Апелативния съд. От съдебната зала той директно беше отведен в ареста. Близки на загиналите Виолета Стоянова и Полина Караиванова, които протестираха пред  сградата на съда, през цялото време искаха справедливост за загиналите. Те заявиха, че ако сега на Трайков не бъде наложена адекватна мярка, безчинствата по пътищата ще продължат, заради усещането за безнаказаност на виновните.

Обвиняемият причинил на бул Руски смъртта на трима отива в ареста за постоянно (СНИМКИ)
netinfo

По-рано в зала № 2 на Апелативния съд обвинението изтъкна няколко довода за исканата по-сериозна мярка за неотклонение. Един от тях беше, че обвиняемият е управлявал колата си с 94 км в час, близо двойно над разрешеното. Той е седнал зад волана след употреба на алкохол. Досега Трайков е бил наказван 12 пъти по административен ред заради извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Поне 5 от делата са били отново за превишена скорост. Прокуратурата заяви, че е налице висока степен на обществена опасност и се касае за особено тежък случай. Според обвинението има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление, затова най-адекватната мярка е „Задържане под стража“.

Защитата на Трайков поиска от съда протестът на Апелативна прокуратура да бъде ставен без уважение. Адвокатите изложиха като аргумент фактите, че подзащитникът им е оказвал съдействие на органите на реда и е съпричастен към скръбта на близките на починалите. Според тях той няма как да се укрие, а и свидетелството за управление на МПС му е отнето. Защитата подчерта, че делото се гледа под огромен обществен и медиен натиск и призова магистратите да вземат независимо решение.

Самият обвиняем се съгласи с аргументите на защитата и каза, че няма намерение да се крие, че осъзнава вината си и ще продължи да съдейства на институциите. Той поска да запази досегашната си мярка – „Парична гаранция“.

Протестиращите заявиха пред медиите, че са удовлетворени от съдебното решение, въпреки че болката от загубата на близките им няма как да ги напусне.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Чуйте и от прикаченото аудио.

Обвиняемият причинил на бул Руски смъртта на трима отива в ареста за постоянно (СНИМКИ)
netinfo