Обсъждат стратегическата карта за шума в Пловдив
Обсъждат стратегическата карта за шума в Пловдив / dariknews.bg

Обществено обсъждане на Плана за действие към Стратегическата карта за шум на Пловдив ще се проведе в общината от 14 до 16 часа. Той включва мерки за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на града.

Само три града в България - Пловдив, София и Варна имат шумови карти. Резултатите и в трите са сходни и тези стойности са очаквани за мен, заяви зам.-кметът на Пловдив по "Общинска икономика, транспорт, екология и здравеопазване" Александър Константинов. От данните, получени в резултат от разработената Стратегическа карта за шум е видно, че основен източник на шум за населението на агломерация Пловдив е автомобилният трафик. Такива бяха и очакванията ни в процеса на разработката, допълни той.

Целта на изработване на Стратегическа шумова карта е определянето на степента на шумовото натоварване в околната среда чрез измерване, оценка и картотекиране на шумовите нива в околната среда. За изготвяне на шумовата характеристика на град Пловдив са включени данни от дългогодишни  наблюдения на шума, които се провеждат  от  РИОКОЗ - Пловдив.