/ ThinkStock/Getty Images
Община Смолян вече има подписан договор с Министерството на околната среда и водите, за подмяна на горивната база на домакинствата в града. Идеята е да се подменят печките с твърдо гориво, с климатици, пелетни камини или други екологични средства за отопления.
 

Смолян кмет
Община Смолян

Договорът бе парафиран от  министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Николай Мелемов,  който се отнася за програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ) в община Смолян. Проектът предвижда планиране на подходящи към местните условия и ефективни мерки за повишаване чистотата на въздуха и ограничаване вредните въздействия върху здравето на хората и околната среда.

Целта е постигане и поддържане на определените в европейското и националното законодателство норми за КАВ. Инвестицията по договора е общо 242 хиляди лв., осигурени от ОП „Околна среда“. Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца.

В Смолян стартира изграждане на нови социални жилища

С изпълнението на проекта ще се стимулират домакинствата да преминат към по-екологични форми на битово отопление, в резултат на което ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди на територията на община Смолян, съобщават от общинската администрация.

Дейностите предвиждат подмяна на отоплителните устройства на домакинствата, които използват уреди с твърди горива, с алтернативни форми за отопление, уточняват още от Община Смолян.