Обявиха 10 хил.лв. награда за сигнал за купуване на гласове
Обявиха 10 хил.лв. награда за сигнал за купуване на гласове / снимка : Виктор Кадири /
Обявиха 10 хил.лв. награда за сигнал за купуване на гласове
20101
Обявиха 10 хил.лв. награда за сигнал за купуване на гласове
  • Обявиха 10 хил.лв. награда за сигнал за купуване на гласове

 

 

10 хиляди лева награда за всеки, който представи доказателства за покупко-продажба на гласове, обяви днес в Пловдив Съюзът за стопанска инициатива, който е национално представителна работодателска организация. Сигналите трябва да бъдат подкрепени и със свидетелски показания, защото този тип престъпление е трудно доказуемо, заяви зам. - председателят на организацията Теодор Дечев.

Той уточни, че в зависимост от сведенията, могат да бъдат давани повече или по-малко пари.

До момента за наградата средства са дарени от 3-ма членове на организацията, които са били предварително проучени.  Представители на абсолютно всички партии- участници в изборите, също са изявили желание да дадат пари, но от съюза са преценили, че това е конфликт на интереси и са отклонили предложенията. Има и един кандидат-дарител от Пловдив, допълни Дечев.

 /Подробностите чуйте в прикачения звуков файл/

 Според него, след края на изборите за евродепутати, сигналите за покупки на гласове ще зачестят, защото парламентарните избори са по апетитни за потенциалните купувачи.

Според другия зам.-председател на организацията - Христо Гагов, чрез купуването на гласове много хора изпират мръсните си пари, като ги трансформират в политическо влияние, което след това им носи приход от чисти пари, чрез инструментите на политическата корупция.

Той допълни, че целта на цялата кампания е не да спре  търговията на гласове, защото това е невъзможно, а да създаде дискомфорт сред тези, които се занимават с това.