Областният продължава битката със Сакскобургготски за двореца Кричим и във Върховния съд
Областният продължава битката със Сакскобургготски за двореца Кричим и във Върховния съд / netinfo
Областният управител на Пловдив Тодор Петков ще атакува във Върховния административен съд решението на Административния съд в Пловдив, който обяви за нищожен отказа му да възстанови на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза двореца Кричим и 371 декара прилежаща земя. Това съобщи днес самият Петков, определяйки като парадокс постановлението на местните магистрати, които препратиха казуса на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Недоумявам как съдът прецени, че знае къде са спорните земи, след като и тройната експертиза по делото, и показанията на вещите лица не установиха идентичност на претендираните от Сакскобургготски земи с актуваните като държавна собственост имоти и парцели около двореца в Кричим, каза областният управител. Той подчерта, че решението на съда е немотивирано и противоречащо и на другите събрани доказателства. Заключението на тройната експертиза бе, че бившият цар има имоти в района, но няма данни дали те съвпадат с тези в искането му за възстановяване. От събраните доказателства стана ясно още, че по нотариален акт сградите в резиденцията са 12 броя, а Сакскобургготски и сестра му претендират връщане на 24 постройки.

Тодор Петков не изключи на следващ етап от делото като страна да бъде конституиран и министърът на регионалното развитие и благоустройството, тъй като спорните имоти са актувани като публична държавна собственост.

Петков, който е от БСП, отрече върху него или върху служители на администрацията му да е упражняван натиск за връщане на двореца на лидера на коалиционния партньор НДСВ. Не разбирам въпроса, след като сме издали нормативен акт за отказ и продължаваме да го отстояваме и пред следващата инстанция, каза областният управител в отговор на въпрос на Дарик радио.

Информация на Красимира Гешева и Мария Троева