Над 420 на поправителна матура днес
Над 420 на поправителна матура днес / netinfo
424-ма зрелосници, които не успяха да вземат диплом за завършено средно образование през юни, са заявили желание да се явят на поправителната матура по български език и литература днес.

Поправката на втората задължителна матура, която е по предмет по избор, ще бъде утре. На нея ще се явят 773-има кандидати, каза за Дарик радио Соня Мелоян от Регионалния инспекторат по образование. География е най-желаният предмет, коментират от РИО. Него са вписали в заявленията си повече от половината кандидати за диплома – 454-ма. В класацията по предпочитания на второ място е история, а на трето – биология. За разлика от редовната дата за матурите, сега нито един кандидат-зрелостник не е посочил испански или италинаски за избираем държавен изпит. През юни по двата езика бяха отчетени най-високите резултати.

Професионална гимназия по електроника и електротехника ще е основният център за провеждане на двата зрелостни изпита в град Пловдив. Други две градски училища ще се включат в кампанията за деца със специфични образователни потребности. В областта ще има още 4 центъра – в Карлово, Сопот, Асеновград и Куклен.

Изпитите ще бъдат с начален час 8.00, но от инспектората съветват кандидат-зрелостниците да се явят до 7.30 със служебната бележка и лична карта. Резултатите ще станат ясни до 12-13 септември, уточни Соня Мелоян.