Ахмед Муса дело
Ахмед Муса дело / БГНЕС, архив
Над 1200 подписа са събрани в петиция с искане ромският проповедник от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед да бъде освободен от ареста, съобщи общинският съветник Райко Живков. В текста към документа се настоява имамът да бъде пуснат под парична гаранция или домашен арест до приключване на делото, обясни още Живков.

Внушителният резултат е постигнат само за 2 дни – събирането е започнало във вторник, и само в квартал „Изток“. Петицията е пусната от Джамийското настоятелство на мюсюлманския храм в ромския квартал „Изток“ – „Ебу Бекир“, от председателя Яшар Мустафа. Разгласа е направена в първия ден, след което хората сами започнали да прииждат и да се подписват. Мълвата пък се разнася от уста на уста и привлича нови желаещи да дадат подкрепа.

Според Живков, тепърва предстои имената в подписката да се увеличават. Научили новината, вече се обаждат и жители на околни села с искане да се включат. Предстои на място да бъдат изпратени хора, за да дадат възможност на всички желаещи да подпишат.

През юни петицията ще бъде внесена в Окръжния съд с искане мярката за неотклонение на проповедника да бъде преразгледана и променена в по-лека.

Живков уверява, че нищо не се прави под натиск, участието е доброволно. По думите му, Муса и 13-те му сподвижници, обвинени в проповядване на радикален ислям и насаждане на верска омраза, не са извършили никакво престъпление – нито са убили, нито са изнасилили, нито са откраднали. Съветникът подчертава, че въпреки недоказаните още обвинения от самото начало на процеса 14-тимата подсъдими са наричани „джихадисти“ и е насаждана омраза срещу самите тях.

Живков припомня още, че случващото се с Ахмед Муса е без прецедент – той е под стража вече 2 години и половина, без да има присъда или обвинение в тежко престъпление.