Модерен петобой в Пазарджик
Модерен петобой в Пазарджик / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

Международен турнир по модерен петобой за момичета и момчета до 18 години в памет на легендата Христо Чочев се провежда днес и утре в Пазарджик. Състезанието по фехтовка е в салона на полицейското училище в града. Плуването и комбинираната дисциплина, която включва бягане със стрелба, ще бъдат на територията на парк „Острова”.

Христо Чочев е основателят на плуването и модерния петобой в град Пазарджик. Това е трето поредно международно състезание в негова памет, като очакванията на организаторите за тази година са за повече състезатели от чужбина. Присъствие са потвърдили петобойци от Молдова, Турция, Литва и Ирландия. Очакват се и участници от Гърция и Румъния. Турнирът се организира изцяло от Българска федерация Модерен петобой в лицето на нейния президент Андрей Кузманов и с подкрепата на община Пазарджик.

„Очаквам много оспорвано състезание, защото ще пристигнат елитни спортисти от чужбина, както и тези от нашата страна. За съжаление Министерство на спорта не проявява интерес към такъв тип турнири и ние го организираме сами. Състезанието ще бъде и републиканско първенство в тази възрастова група. Момичета и момчетата до 18 години, които ще участват в Пазарджик, ще могат да спечелят точки за ранглистата и респективно да получат квота за младежките олимпийски игри това лято в Китай”, заяви президентът на БФМП Андрей Кузманов.