Международен дебат за Тютюневия град поискаха общественици
Международен дебат за Тютюневия град поискаха общественици / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

За международна среща на високо ниво във връзка с „Тютюневия град“ настоя на обявения за дебат във връзка с развитието на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 арх. Петкана Бакалова. По думите й, след като се обмислят няколко концепции, те трябва да се обсъдат публично и да се предложи решение на казуса.

Срещата в залата на ОбС днес събра малка група общественици и граждани, но дебат на практика не се състоя, тъй като нямаше представители на община Пловдив и фондация „Пловдив -2019“.

Отново бе поставен въпросът за промяна в критериите за изготвяне на културния календар на града.

Художникът Емил Миразчиев и общественикът Константин Бобоцов се обявиха против липсата на дебати по време на вчерашната сесия на ОбС във връзка с точките, засягащи културните политики и дейността на Фондация 2019.

На срещата отново бе подчертано, че липсва диалог за културата между общината и гражданите и бе поискана поискаха пълна прозрачност на работата на фондация „Пловдив-2019“.

„Живеем в култура на авторитаризъм, подрепяна от едно телефонно правителство“, коментира Бобоцов.

Миразчиев от своя страна подчера, че няма организационен съвет на срещата, която е инициирана, за да може всички, които се интересуват от културата и развитието на града да дойдат и да се постави началото на реален дебат.

Той критикува факта, че гласуваната вчера програма на „Пловдив 2019“ не е качена за обсъждане на сайта на фондацията, като по този начин не е достъпна за обществеността.

Припомням, че по време на вчерашната сесия на местния парламент протест със залепени с тиксо уста организира художникът Емил Миразчиев.

Днес той заяви, че фондация „Пловдив -2019“ се превръща в политическа машина.

 

„Инициативата, която стартирахме, трябва да си остане гражданска“,  коментира още той.