Ловим туристи с тепетата и реката
Ловим туристи с тепетата и реката / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Ловим туристи с тепета и реката
81579
Ловим туристи с тепета и реката
  • Ловим туристи с тепета и реката

Представителите на почти всички политически сили в Пловдив, които дават заявка за участие в местните избори тази есен, са на мнение, че града има всичко необходимо, за да разива успешно туризъм, както чрез тепетата, така и с река Марица. Липсва обаче сериозна рекламна кампания в тази посока, както и обща визия за бъдещото им развиване, смятат още местните политици.

Според тях тепетата, река Марица и историческото наследство на града трябва и могат да бъдат в основата на това бъдещо развитие. Част от местните политици смятат още, че тепетата трябва да бъдат запазени, като „белите дробове“ на града и по тях не трябва да има никакви строителни намеси, освен облагородяване. Някои са на мнение, че хълмовете имат доста неугледен вид, а река Марица задължително трябва да бъде облагородена.

Лидерът на Съюз за Пловдив - Дани Каназирева, която е единствената дама - кандидат за кмет, смята че е срамота да не се развиват хълмовете и припомня, как в миналия мандат са изпуснати много пари от еврофондовете, заради закъснение. Според нея местната админстрация прави твърде малко, за поддръжката на тези обекти. Подобна е позицията и на представителите на Движение 21. Според тях общината изцяло е абдикирала от тепетата и река Марица. Пепа Деведжиева от ДСБ е категорична, че хълмовете имат неугледен вид и въпреки че градаът разполага с дадености и проекти, няма кой да ги осъществи. Венцислав Каймаканов от ДПС предлага да се инвестират повече пари в Стария град и за реклама на града като туристическа дестинация. Каймаканов е категоричен, че резерватът „Старинен Пловдив“ не се управлява и менажира правилно. Сегашният кмет на район „Централен“ и лидер на "Кауза Пловдив" Георги Титюков обяви, че трябва да се положат повече усилия в опазването и експонирането на арехеологическото наследство на града.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е категоричен, че всичко, което се прави по тепетата трябва да е по плановете им за управление. По думите му през тази година градът бележи сериозен ръст на туристи и това е ясен знак, че се работи в правилна посока. Според него до 2019-та година се очаква Пловдив да бъде посетен от над 1 млн. туристи.

Доста екстравагантно виждане за бъдещето на тепетата имат представителите на България без цензура. Хората на Бареков под тепетата смятат, че хълмовете трябва да бъдат отдадени на концесия срещу поддръжка, или поне да има специален кмет, отговарящ само за тепетата. Отделно те са на мнение, че идеята река Марица да стане плавателна, много ще помогне да се развие туризма и икономиката на града.