КТБalive: 30 000 души са пострадали в Пловдив от затварянето на КТБ
КТБalive: 30 000 души са пострадали в Пловдив от затварянето на КТБ / снимка: Иванка Петкова, Дарик радио Пловдив
КТБalive: 30 хиляди души са пострадали в Пловдив от затварянето на КТБ
74960
КТБalive: 30 хиляди души са пострадали в Пловдив от затварянето на КТБ
  • КТБalive: 30 хиляди души са пострадали в Пловдив от затварянето на КТБ

30 000 души са пострадали само в Пловдив от поставянето под особен надзор на Корпоративна търговска банка. Сред тях са и частни лица, и фирми, които в момента са пред фалит и едва плащат заплати на служителите си. Това обяви пред журналисти Илия Зюмбюлев от Facebook групата КТБalive.

Срещу България вече е започнало наказателно производство от Европейската комисия заради кризата с КТБ. Има и заведени дела срещу България в Люксембург от потърпевши вложители, заяви той. „Бъдещите дела срещу държавата няма да бъдат платени нито от сегашния финансов министър Румен Порожанов, нито от предишния Петър Чобанов, нито от управителя на БНБ Иван Искров. Стотиците милиони евро по делата на вложителите в КТБ ще бъдат платени от българските граждани“, допълни Илия Зюмбюлев. (Чуйте подробности от прикачения файл)

Той посочи, че представители на групата КТБalive са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да се посочат виновните за състоянието на КТБ, да се разследва изтичането на информация за вложителите в банката и за търсенето на персонална отговорност на виновните лица. До момента обаче нямало отговор.

Кризата с КТБ, съчетана с вдигането на тока и поскъпването на хляба, както и със слуховете, че напролет може да има нови парламентарни избори, нажежават напрежението и може да доведат до социални бунтове, прогнозира председателят на СРС „Подкрепа“ Атанас Кръстев.

Следващият протест на вложители в КТБ е насрочен за 22 септември от 18.30 ч. пред сградата на БНБ в Пловдив.