Изследват с рентген кабелите в горелия край Прослав влак
Изследват с рентген кабелите в горелия край Прослав влак / netinfo
Четири експертизи са назначени при разследването на причините за пожара, при който снощи на гара Прослав изгоряха два вагона от композиция, пътуваща от Пловдив за София с 260 пътници. В момента се възлагат задачите по пожаротехническата и стоково-оценъчната експертизи, предстоящия рентгеноструктурен анализ на проводниците от елмрежата на влака и задължителната експертиза на ДОТИ за леснозапалими и взривни вещества, заяви прокурор Пенка Богданова. Като веществени доказателства са иззети пожарогасителите от влака, чиято техническа годност ще бъде изследвана. Според началника на Поделение “Пътнически превози” – Пловдив Добри Добрев и трите използвани пожарогасителя са били в изправност, но според очевидци от влака поне единият от тях не е работил.


Образуваното незабавно дознание е срещу неизвестен извършител за запалване по непредпазливост на чужда машина. Наказателният кодекс предвижда за такова престъпление до 3 години затвор, а при значителни материални щети – до 5 години. Преди половин час е приключил втория оглед на запалилия се влак, в който са участвали прокурори, експерти от ДОТИ, Националната следствена служба, Министерство на транспорта, вещи лица и технически помощници. Засега няма данни за промяна на първоначалната версия, че причината е повреда в ел.инсталацията, а пламъците са тръгнали от шкаф за електрическо оборудване в края на втория вагон.

Движението на влаковете с електрически локомотиви между Пловдив и София е възстановено малко след 16 часа, след като бе ремонтирана контактната мрежа в участъка, където горя влака. Композициите обаче се движат само по едната жп-линия, тъй като горялата електромотриса не изтеглена от мястото на инцидента.