ТЕЛК
ТЕЛК / Дарик архив
От 4 години и половина на 4 години намали Окръжният съд в Пазарджик присъдата на измамница, лъгала наивници, че ще им уреди европейски пенсии и прибирала тлъсти комисиони за „услугата“. Освен това с решението, което е окончателно, се отменя изтърпяването на наказанието в затвор от закрит тип. Мариана Атанасова обаче ще лежи зад решетките, като първоначално ще бъде под строг режим.

Сладкодумната пазарджиклийка успяла да прилъже 8 човека между октомври 2012 и март 2016 година, от които прибрала общо 99 364 лева. Освен че измамата е в особено големи размери, е извършена и при условия на опасен рецидив.

Това е седмата ѝ присъда. През 2003 година е уволнена от ТЕЛК, където работела като санитарка, за подобни схеми и опит за злоупотреба със служебно положение. Но тъй като имала достъп до документите на подалите молби за пенсиониране, продължила да изкарва по същия начин лесни пари.

Пред наивниците се представяла за кадър на ТЕЛК и им предлагала „пенсии по европейска програма“ или да ускори нещата за български. При повечето искала първо по-малки суми, после – повече. За по-голяма убедителност демонстрирала как „говори“ по телефона с измислената д-р Гълъбова от НОИ и дори им звъняла, представяйки се за докторката, от скрит номер. Когато започвали да се съмняват, внасяла в сметките им пари, които излъганите теглели със заблудата че са отпуснатите им пари за старини.

Подсъдимата е направила пълни самопризнания.