Искат от общината наем за апортирания Ритуален дом в Стария Пловдив
Искат от общината наем за апортирания Ритуален дом в Стария Пловдив / Снимка: Даниела Ковачева

Общината ще трябва да плаща наем за ползването на Ритуалния дом в Стария град на смесеното дружество „Пълдин туринвест”, в което самата тя апортира възрожденската къща заедно с още 15 имота. Администрацията не може скоро да очаква дивиденти от участието си в Панаира чрез смесеното дружество с Гергов, тъй като цялата печалба на изложбения център се реинвестира, а и бизнесменът е платил вместо общината 800 000 лева – нейният дял за изкупуването на акциите на реститутите, с които „Пълдин туринвест” придоби мажоритарен пакет от 50, 36% в Панаира. Това обясни днес самият Гергов.

 

До средата на май затвореният от две години младоженчески дом в архитектурния резерват ще отвори врати. Тепърва ще се договаряме с общината при какви условия тя ще го ползва за бракосъчетания, каза Гергов. Никога не ставало дума да вкарам 1,8 млн. лева в реставрацията на Ритуалния дом и да го хвърля някой да го ползва без пари, категоричен бе Гергов. Нали утре общината ще пита защо смесеното дружество, в което и тя участва, не печели, попита той. Само климатичната инсталация на Ритуалния дом е излязла 350 хил. лева, отделно са подменени покрива, мебелировката направена е цялостна реконструкция.

 

От общинското предприятие „Радостни обреди” казаха, че не са изненадани за плащането на наем, но не отговориха на въпрос дали той ще се избива от увеличение на таксите за ритуалите или общината ще поеме плащането.

 

Гергов опроверга твърденията на общински съветници и заместник-кметове, че не се работи по апортираните от общината възрожденски къщи в „Пълдин туринвест”. Бившият ресторант „Старата къща” ще бъде отворен до 3 месеца. Къщата на ската от южната страна на Тунела вече е изтърбушена и реконструкцията и превръщането й в галерия вече  е започнала. За Каблешковото училище преди дни е взето разрешение за строеж на нова сграда след 8 месеца ходене по мъките при съгласуванията с НИПК, каза Гергов. Останалите 2 бивши общински къщи са за събаряне, а за пристройката към бившата приемна на панаира претенции има и държавата.

 

Никой от общината не ми е искал бизнес-плана, а твърденията, че отказвам да го представя са спекулации с цел политически дивиденти, заяви Гергов.