И в „Централен“ създават социален център за хора в неравностойно положение
И в „Централен“ създават социален център за хора в неравностойно положение / община Пловдив

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов подписа днес в Министерството на труда и социалната политика договора  по проект „По-добър живот“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Проектът предвижда създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда в район „Централен“. Услугите ще бъдат насочени към лица с увреждания и възрастни хора, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват вкъщи, подобряване на достъпа им до основни социални и здравни услуги, постигане на независимост и социална интеграция.

Услугите в дома включват извършването на ежедневни дейности, осигуряващи битови и социални условия, необходими за нормалния живот на потребителя на услуги, а именно: приготвяне на храна; доставяне на готова храна; подпомагане при хранене; поддържане на хигиената в помещенията, обитавани от плащане на битови сметки, по желание на потребителя; закупуване на хранителни продукти, закупуване на лекарствени средства и др.

Посещенията в домовете на потребителите ще се извършват по месечен график.

В проекта ще бъдат включени около 90-100 човека от района.

Екипът на персонала, предоставящ услугите ще се състои от: 20 лични асистента, 11 социални асистента, 11 домашни помощника, 1 мед. сестра, 1 рехабилитатор и 1 психолог.

Продължителността на услугите ще бъде 20 месеца. Стойността на проекта е 496 000 лв. безвъзмездна финансова помощ.