Гражданска инициатива спасява църквата в Крислово
Гражданска инициатива спасява църквата в Крислово / Дарик Пловдив

Жители на с. Крислово в община „Марица“ създадоха инициативен комитет за възстановяване на местната църква „Рождество на Пресвета Богородица“. Той бе сформиран на общоселско събрание, в което участниците единодушно се обединиха около идеята, че храмът трябва спешно да бъде ремонтиран.

Дни преди това кметът Димитър Андреев изпрати писмо до Пловдивската митрополия и до Дирекцията за национален строителен контрол, в което описа окаяното положение на сградата, предната част на която започва да се срутва. Църквата е опасна и крие риск за живота и здравето на миряните и затова там литургии не се извършват повече от 5 години.

Идеята е комитетът да прерасне в Сдружение с обществено полезна цел, което ще набира средствата за възстановяването на храма, което ще стане със съдействие на Пловдивската духовна епархия. Сред жителите на селото има готовност да подпомогнат ремонта – кой с пари, кой с материали, а други – с доброволен труд, съобщи Андреев. Местните се ентусиазираха, след като научиха, че до момента са събрани 5000 лв. от дарения – 3000 лв. са предоставени от бизнесдама от София, която не желае името й да се огласява, но помоли нейното име и имената на членовете на семейството и да бъдат споменавани при молитвите в храма.

Още през лятото на 2015 г. крисловци изпратиха писмо и подписка  до пловдивския митрополит Николай, в което го уведомиха за проблема с църквата. Тогава комисия от митрополията направи оглед на храма и се ангажира да съдейства за възстановяването й.

Старата постройка на църквата е била разрушена по време на Чирпанското земетресение през 1928 г. Сегашната сграда е съградена наново на доброволни начала от местни зидари в периода 1928 -1930 г., след това е дарена на Пловдивската епархия. Жителите на Крислово са твърдо решени да ремонтират църквата си и в нея отново да започнат да се отслужват литургии.