Гласуват бюджета на Община Родопи
Гласуват бюджета на Община Родопи / dariknews.bg/архив

Община „Родопи" ще трябва да „затяга колани" заради тежкото наследство, което остави предходната общинска администрация. Това заяви председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Валентина Хаджиева.

Предложението на кмета на „Родопи" Пламен Спасов е да се оперира с 13 млн. 355 хил. лв. Бюджетът не е голям, но през последните две години общината въобще не е разполагала с годишни средства, а само с 1/12 част от последния гласуван на сесия бюджет за 2009-а година. Сега имаме шанс да работим с годишна финансова рамка, в която акцентите са съобразени с действителното състояние и нуждите на Общината", коментира Хаджиева. По думите й, основният акцент е именно покриване на задълженията, натрупани от предишния кметски екип. В социален план приоритет са предвидените средства за капиталови разходи (ремонт и поддръжка) на училищата и детските градини.

1,2 млн. лева постъпления са заложени в бюджета, като те ще дойдат от управление и разпореждане с имоти-общинска собственост. Общината е със запорирани сметки и затова трябва да е ясно, че всеки лев, който влезе в хазната ще отива при кредиторите, обясни Хаджиева. Тя подчерта обаче, че тази година програмата за управление и разпореждане с общинските имоти е изготвена и представена напълно прозрачно - като са идентифицирани всички имоти, които предстоят да се отдадат под наем или да се обявят за продажба - така всеки, който се интересува, може предварително да направи справка в Общината.