Детските градини вече отвориха врати
Детските градини вече отвориха врати / netinfo

Всички 11 детски градини в Пазарджик днес работят в нормален режим, след като вчера бяха затворени заради газовата криза. Повечето от 28-те учебни заведения в общините Пазарджик и Пещера, които също излязоха в „дървена ваканция”, ще възобновят занятията от петък. Това бе съобщено след извънредното заседание на Кризисния щаб, свикано от областния управител на Пазарджик.

Само за 5 училища в Пазарджик и 2 в Пещера ще се търси вариант на алтернативно отопление и проблемът там все още няма решение. От днес Пазарджик и общината са в режим на уличното осветление. Ще бъде премахната по-рано от предвиденото и новогодишната украса, за да се пести електроенергия. Газоподаването за най-голямата болница в Пазарджик е 100% осигурено, но болничното заведение разполага и с 8 тона мазут в резерв.

В момента доставката на синьо гориво за Пазарджишка област, където обществените обекти са изцяло газифицирани, е четири пъти по-ниска от нормалното за сезона. Това е причината 2/3 от промишлените предприятия в района да търсят алтернативно гориво на природния газ, за да продължат работа. Единственото предприятие, което ще работи на пълен капацитет, е пещерското дружество „Биовет”. Няма да има проблеми и с производството на хляб в целия регион. Газ ще бъде подаван за по-големите хлебопекарни, а останалите ще преминат на алтернативно гориво. От електроразпределителното дружество ЕВН увериха, че няма да има режим на тока.