Дариха молитвеника на дякон Викентий от Под игото
Дариха молитвеника на дякон Викентий от Под игото / снимки: личен архив
Дариха молитвеника на дякон Викентий от "Под игото"
76266
Дариха молитвеника на дякон Викентий от "Под игото"
  • Дариха молитвеника на дякон Викентий от "Под игото"

Молитвеникът на дякон Викентий, популярен герой от романа „Под игото“, бе дарен в къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот, съобщи за Дарик директорът на музея Стефан Филчев.

Реликвата е дарена от епископ Данаил, който го намерил сред куп забравени стари книги. Молитвеният сборник е с размери 14,5 на 9,5 см, красиво подвързан с кожа и с християнски кръст на корицата. Книгата е богато орнаментирана и с метален механизъм за закопчаване, запазена е в много добро състояние. На първата страница се чете саморъчно написано „йеромонах Викентий“, а на последната – само „Викентий“, разказа Филчев. (Чуйте подробности в прикачения файл)

Дариха молитвеника на дякон Викентий от "Под игото"
netinfo

Дарението хвърля нова светлина върху литературния образ на Иван Вазов. Знае се, че прототип на Викентий е дякон Богослов Макриев, свещеник в сопотския манастир „Св. Спас“ и съучредител на местния революционен комитет, основан от Левски. Благодарение на молитвеника се оказва, че принос за образа на Вазовия герой има и йеромонах Викентий от Араповския манастир край Асеновград, каза директорът на музея.

През 1877 година Сопот е опожарен от турците, много хора са избити, сред които е и Вазовият баща Минчо. Майката на поета Съба, заедно с 2 от децата и свекърва си, бяга от безчинствата чак до Родопите. Бежанците са приютени в Араповския манастир, където живее дякон Викентий – просветител, родолюбец, бунтар, с големи заслуги за нашето политическо и духовно Възраждане, обясни Стефан Филчев.

По това време Иван Вазов е в Румъния като секретар на Българското централно благотворително дружество в Букурещ. След като се връща в България, Съба Вазова му разказва как са били спасени в Араповския манастир. Впечатлен, писателят взема името на Викентий за своя литературен герой, увековечен в „Под игото“.

Дариха молитвеника на дякон Викентий от "Под игото"
netinfo