Бултрасите скочиха срещу гей филм феста
Бултрасите скочиха срещу гей филм феста / botevplovdiv.bg

Фенклубът на „Ботев" Пловдив оттегля подкрепата си към фондацията "Пловдив 2019", която подготвя кандидатурата на града за европейска столица на културата. Причина за това решение е провеждането на гей филм феста в града, който продължава до 19 юни. Феновете заявяват открито протеста си в специално съобщение, публикувано в техния сайт. То е насочено към кмета по културата Стефан Стоянов и градоначалника Иван Тотев. Бултрасите открито се противопоставят срещу "този вид пропаганда". Възмущението им е подкрепено и от "Сдружението на футболните привърженици в България". Според тях по този начин се стимулира деградирането на обществото.

Председателят на фенклуб "Ботев 1912" Божидар Божилов заяви пред Дарик радио, че управниците трябва да решат дали града ще е културна или гей столица. Феновете са напълно безразлични към интимните отношения на тези хора, но са против излишната показност, включително и по време на подобни фестивали, уточни Божилов. Според него голяма част от пловдивчани също не подкрепят това събитие.

Междувременно стана ясно, че "Пловдив 2019" не е изразила официална подкрепа за провеждането на гей филм феста. От фондацията уточниха пред Дарик, че единствено са предоставили на организаторите зала за прожекция в "Синята къща" в Стария град, където се помещава и "Пловдив 2019".

До края на фестивала ще бъдат показани общо девет ленти, които показват историите и ежедневието на обикновени хора, но с различна сексуална ориентация от Европа и САЩ. Филм фестът е част от прайд месеца в Пловдив. Събитията се подкрепят от Американското посолство в България, Гьоте институт, Кинематограф.