БМВ-то на Ванко 1 - втора употреба, имотите -дарения
БМВ-то на Ванко 1 - втора употреба, имотите -дарения / netinfo
БМВ-то и Мерцедесът на раппевеца Ванко 1 са втора употреба, а единият от тях е закупен с 42000 лева - дарение от баба му Цонка. Документ за дарението обаче няма и адвокатите на рапъра искат да го доказват с двама свидетели. Това стана ясно на днешното първо заседание в Пловдивския окръжен съд по делото образувано срещу Иван Главчев по иск на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност. Рапърът не се яви в съда, доверявайки се напълно на двамата си адвокати.

Те представиха писмени доказателства за закупуването на БМВ-то, което е произведено през март 1988 година, а Главчев го е купил срещу 5000 марки на 14 юли 1995 година, а според съдебната експертиза цената му е 52100 лева. „Това е извън инкриминирания период на обвиненията срещу Главчев, а именно началото на 1999 година и следователно искът на Комисията е необоснован и трябва да бъде отхвърлен” заяви адвокат Кирил Василев. Според него, имотът в село Ягодово, който е на името на седемгодишния Петър Главчев-син на Ванко, струва 22816 лева, което е доста под 60000 лева, каквато е границата завеждане на дело по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Имотът бил придобит чрез замяна и е оценен на 52923 лева с експертиза на вещо лице. Жилището на певеца към 29 декември 2001 година е оценено от вещо лице на 529 минимални работни заплати, а според адвокатите на певеца цената е почти два пъти по-ниска.

Съдът прие писмените доказателства и допусна иска за отнемане на имуществото на Ванко 1, което възлиза на обща стойност 96489 лева. За следващото заседание, което е на 14 април, ще бъде извършена съдебно-счетоводна експертиза, ще се изискат писмени данни за доходите на певеца и съпругата му от 1993 до 2007 година.

Срещу бащата на Ванко 1 – Петър Главчев се води друго дело, заведено от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, като се настояв ада бъде конфискуван 7-етажния хотел на рапъра в Пловдив.