Бизнесът с покупката на гласове копира фирмената дистрибуция
Бизнесът с покупката на гласове копира фирмената дистрибуция / netinfo
Изборите в Сандански показаха, че дистрибуцията на гласове става самостоятелен криминален бизнес, предупреди народният представител и председател на Единната Народна партия Мария Капон. Партията е поредната, която настоява за касиране на вота. Ако предишния път една-две листи, купуваха гласове, сега това правеха 7-8 листи, посочи Капон. Тя твърди, че на едро вотът на едно лице се е търгувал по 35 лева, а на дребно цената е достигнала 80 лева.

Купуването на гласове се структурира все по-ясно и се разгръща чрез дистрибуторска мрежа, изградена по модела на фирмената дистрибуция, каза финансовият анализатор и председател на районен клуб на ЕНП Светозар Гледачев. От ЕНП подчертаха, че битката с купуването на гласове е битка с организираната престъпност, тъй като избраните с платен вот управници влизат в общините с намерението бързо да си възстановят от публичните фондове раздадените пари.

Мария Капон потвърди, че разполага с информация от Европейската комисия за готвено налагане на нов мониторинг върху усвояването на еврофондовете. Тя уточни, че става дума за постоянен контрол и одит на процедурите и окачестви мярката като компромис на Брюксел в името на изравняването на жизнения ни стандарт с този в старите страни – членки. Вместо да ни спрат парите и по този начин да засегнат всички български граждани, от ЕК са насочили удара срещу правителството, като му показват, че не вярват на способността му само да контролира разходването на фондовете, каза Капон.