Банкоматите са недостъпни за хора с увреждания
Банкоматите са недостъпни за хора с увреждания / снимка: Sofia Photo Agency

Повечето банкомати са недостъпни за хората с увреждания и често се налага те да изминават 1-2 километра за да си вземат ниската пенсия. Това заяви пред Дарик радио експертът по достъпност  в Центъра за психологически изследвания Иван Карагьозов. По този начин банковите институции пренебрегват хората с увреждания. Към недостъпните в градска среда обекти попадат още автоматите за кафе и храни. Проблемът с липсата на достъпна архитектурна среда е най-силно изразен при сградите на институциите като “Социално подпомагане”, общинските структури и пощенските клонове. Много членове на Центъра за психологически изследвания са подали сигнали до Комисията за защита от дискриминация и се поощряват да продължават, съобщи Карагьозов.

“В България е възприета нормативна рамка, която задължава всички институции да бъдат достъпни, но това не е факт”, уточни той и допълни, че това е Наредба 4 към Закона за устройството на територията. Експертът поясни, че нямат за цел съдят институциите, а да им покажат, че трябва да се съобразяват с хората с увреждания.

Рампите на публичните сгради масово не отговарят на изискванията, каза още Карагьозов. По думите му, броят на отоплените рампи и тези, които имат покрив, е по-малък от пръстите на едната ръка и от тази гледна точка няма достъпни градове. От друга страна, тези съоръжения са крайно недостатъчни.

От Центъра за психологически изследвания провеждат публични кампании и лобират за предприемането на необходимите мерки при бизнеса и представителите на отделните институции.