Архитекти: С унищожаването на църквата-паметник в Батак се излагаме пред света
Архитекти: С унищожаването на църквата-паметник в Батак се излагаме пред света / pravoslavieto.com
Архитекти: С унищожаването на църквата-паметник в Батак се излагаме пред света
50072
Архитекти: С унищожаването на църквата-паметник в Батак се излагаме пред света
  • Архитекти: С унищожаването на църквата-паметник в Батак се излагаме пред света

Излагаме се пред света и подронваме международния си авторитет, като си унищожаваме паметниците на културата. Така арх. Стефка Василева коментира пред Дарик превръщането на църквата-паметник в Батак в действаща. Камарата на архитектите в Пловдив изпрати протестна декларация до държавните институции, в която се обявява против това в храм-паметника да се извършват църковни ритуали и да се палят свещи. По думите й батачани вече 132 години не желаят да се черкуват в църквата-костница, а паленето на свещите унищожава веществени доказателства за клането в Батак - кръвта на мъчениците, останала по стените на храма.

Проектантът на централната част на град Батак арх. Светла Статкова нарече дръзко поведението на Българската православна църква да превръща паметник на културата в действащ храм. Тя заяви пред Дарик, че е възмутена от действията на митрополията. 17 години от биографията ми са свързани с Батак. Не можем да опростяваме и да унищожаваме историята си, категорична бе тя и увери, че ще се срещне с министър Вежди Рашидов, за да обсъдят проблема.

Продължава проверката на Инспектората към Министерство на културата за състоянието и направените ремонти на църквите на територията на Пловдивската епархия, които са паметници на културата. Инспекциите бяха предизвикани от облепянето на митрополитския храм „Св. Марина" с т.нар. гръцки тапети, което предизвика остра реакция сред пловдивската културна общественост.

Чуйте и репортажа от прикачения звуков файл.