Архитект Маринов предлага втори гребен канал за 1.5 млн. вместо за 15
Архитект Маринов предлага втори гребен канал за 1.5 млн. вместо за 15 / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Архитект Валенти Маринов представи свой идеен проект за втори гребен канал, който ще струва само 1.5 млн. лева на община Пловдив.

Разработката на Маринов предвижда изграждане на подпорна стена на река Марица, а новият канал ще се намира между сегашното гребно съоръжение и реката.

„Стойността на подпорната стена е 1.5 млн., които трябва да плати държавата, а за още толкова местната администрация ще изгради и свърже дублиращото съоръжение със сегашното“, твърди Маринов.

Той е категоричен, че неговата идея не предвижда изсичането на хиляди дървета и изместване на дигата на реката и строеж на атракциони.

„Моят проект е по-екологичен и значително по-евтин от 15-те милиона, които сегашното общинско ръководство ще плати“, убеден е архитекта.

За изграждането на Втория гребен канал община Пловдив проведе конкурс, на който Маринов се яви с друг проект, който бе отхвърлен, защото не отговаряше на техническото задание. В последствие беше избран проектът на архитект Васил Шилев.

 

Към днешна дата Еколози от Зелени балкани и строителният инженер Георги Сербезов са пуснали жалби срещу строежа на втория гребен канал до различни институции. Жалбите са срещу становището на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), касаещ промяната на подробния устройствен план на парцела, където трябва да се строи. „Тези жалби вероятно ще забавят проекта с около 6 месеца, но през това време ние ще проведен процедура за избор на изпълнител“, коментира кметът Иван  Тотев.