Ральо Ралев в студиото на Дарик радио Пловдив
Ральо Ралев в студиото на Дарик радио Пловдив / Петър Тодоров, Дарик радио Пловдив
800 000 лева преобразяват „Северен“
92560
800 000 лева преобразяват „Северен“
  • 800 000 лева преобразяват „Северен“
800 000 лева е стойността на капиталовата програма на район „Северен“. Това съобщи в студиото на ДАРИК РАДИО кметът Ральо Ралев. Сумата се формира от отпуснатите с решение на ОбС на Пловдив 600 000 лева за облагородяване на инфраструктурата в района и 60% от приходите от гаражните клетки, които за тази година възлизат на 208 000 лева, поясни той.

По думите му, след трайното затопляне на времето и отварянето на асфалтовите бази ще започне мащабно преасфалтиране на пътните настилки в района.

„Има спешна нужда от закърпване на дупките в „Северен“, които се разкриха след тежката зима. Появата им създава предпоставки за пътно-транспортни произшествия, възпрепятства се и  нормалното придвижване на гражданите. Затова вече направихме подробно обследване и сме набелязали участъците, които ще бъдат ремонтирани в най-кратки срокове. Първата улица, с която ще започнем е ул. „Черешово топче“, за където сме предвидили 25 000 лева“, обясни той.

Пренареждането на паважа в района вече тече от миналата седмица. Днес се работи по ул. “Филипово”, ремонтните дейности ще продължат по “Братя Търневи”, ”Дилянка”,  “Ибър” и ”Златю Бояджиев“.

Най-голямата сума от капиталовата програма на „Северен“ ще отиде за новия паркинг на бул. „България“ между номера 2 и 4. Той ще е на площ от 3,5 дка, а изграждането му ще струва 300 000 лева.

С почти 170 000 лева в района ще се обособят още две нови места за паркиране – в междублоковите пространства на бул. „Марица“ 51-53 и на ул. „Сава Муткуров“. Предвижда се половината от местата да бъдат отдавани по новата общинска наредба за паркиране срещу 15 лева на месец.

Амбициозните планове на районния кмет продължават с изграждането на две нови детски площадки, по 100 000 лева всяка. Едната от тях -  до т.н. ЖСК Победа, ще бъде открита до края на месец март.   

Водещата Искра Койчева и кметът на "Северен" Ральо Ралев
Петър Тодоров, Дарик радио Пловдив

След препроектиране на компрометираното Рогошко шосе  - от моста на Адата до изхода на града, за което както Дарик вече съобщи по предложение на кмета Иван Тотев бяха отпуснати 115 000 лева от резерва на общинския съвет, ще започне и същинската реконструкция на пътната отсечка, дълга близо 1,5 км. 

Ново осветление, велоалеи, подсилване на конструкцията на мостовото съоръжение и полагане на асфалт са основните дейности, предвидени за изпълнение по шосето.

Цялото интервю с кмета на „Северен“ Ральо Ралев чуйте в звуковия файл.