42 досъдебни производства за изкупуване на метали
42 досъдебни производства за изкупуване на метали / netinfo

42 досъдебни производства са образувани в региона на Пловдивската апелативна прокуратура в резултат на проверката за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, започнала през в началото на 2006 година и приключила в края на август. Търговците са нарушили Закона за управление на отпадъците и Наредбата за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, посочи говорителят на Апелативна прокуратура Пенка Богданова.

18 дела са образувани в Окръжна прокуратура – Хасково, едно за региона на Окръжна прокуратура-Пловдив, едно за региона на Окръжна прокуратура – Кърджали, 7 за Окръжна прокуратура – Пазарджик, 12 за Окръжна прокуратура – Стара Загора и 3 за региона на Окръжна прокуратура – Смолян.

От всички досъдебни производства 12 вече са внесени в съда с обвинителни актове или предложения за налагане на административни наказания.

Прокуратурите в региона са издали и актове по реда на надзора за законност до съответните районни полицейски управления.

В резултат на прокурорската проверка са активизирани специализираните контролни органи в общините и районните полицейски управления за осъществяване на действен контрол по прилагането на Закона за управление на отпадъците, обобщава прокурор Богданова.