Заповедта на кмета за освобождаване на кафе-клуба на СДС влезе в сила
Заповедта на кмета за освобождаване на кафе-клуба на СДС влезе в сила / archive.dariknews

Директорът на "Жилфонд" Полина Георгиева запозна медиите със становището на общинско предприятие, относно освобождаването на клуба на СДС в Градската градина.

От него става ясно, че след прекратяване дейността на 41 Народно събрание, закономерно и съгласно клаузи на договора и действащото законодателство, той е прекратен. За това е уведомена и ПП СДС с писмо от 17 май 2013 г.

В последствие е предприета процедура по освобождаване на общинския имот в Градската градина, съгласно разпоредбите на чл. 65 от Закона за общинската собственост.
Процедурата е финализирана със заповед от 8 юли 2013 г.на кмета на Община Плевен.

Юристът на община Плевен Драгомир Стойчев обясни, че на 23 юли е влязла в сила заповедта, с която Общинско предприятие "Жилфонд" уведомява ПП СДС за освобождаването на клуба.
"Към настоящия момент в имота има ползвател и на нас не ни е представен документ, който да указва правния му статут и затова, той се оказва ползвател без правно основание".

Става въпрос за неясния статут на фирма "Нева 2007" ЕООД, която ползва имота. Липсва основание/договор/, на което тя ползва имота. Липсва разрешение от страна на Община Плевен за обособяване на лятна градина, липсва и договор за отдаване под наем между Община Плевен и "Нева 2007" ЕООД.

Юристът посочи също и, че в общината е получено и писмо от Сметната палата, която определя, кои политически партии имат право да се ползват от Закона за ПП за предоставяне на помещения. Той припомни, че след закриването на 41-то Народно събрание, ПП СДС не попада в това число. Драгомир Стойчев обясни още, че СДС участвайки в коалиция не получава право за получаване на субсидия и няма възможност да се ползва от Закона за политическите партии и да получава право за ползване на помещение.

В становището на "Жилфонд" пише още, че съгласно Акт за общинска собственост от 13 януари 2011 г., обектът е актуван като сграда за обществено хранене и е преустроена в „Снек-бар", което е станало с удостоверение, издадено от Главния архитект на Община Плевен на 22 ноември 2007 г.

По определените от Общински съвет Плевен наемни цени за общински нежилищни имоти, с оглед на търговската зона (първа зона), дължимия наем за посочения имот, би възлизал на над 1000 лева месечно без ДДС. До настоящия момент, политическа партия СДС е заплащала за описания имот наем, формиран на база наемни цени за нежилищни имоти, предназначени за нуждите на политически парти и заплащаната сума е била в размер на 61,28лв.

От изложеното става ясно и, че Община Плевен търпи сериозни финансови загуби, тъй като преустройството на обекта в „Снек-бар" е извършено от нея.

В имота са изградени всички допълнителни помещения по проект на ВиК и ел.инсталация, ВиК и ел. оборудване, подови настилки и облицовки по стени, блажно, латексово и фасадно боядисване, окачен таван, площадка за лятна градина, алейно осветление.

Община Плевен заявява категорично, че този обект няма да бъде преотдаван на политически партии.
След освобождаване на имота, се предвижда да се организира публичен търг за отдаването му под наем по цени, съобразно предназначението на обекта, и в съответствие с разпоредбите на ЗОС и Наредба №7 на ОбС Плевен. Приходите от наем ще постъпват по сметка на Община Плевен.

На 23 юли 2013 г. влезе в сила заповедта на кмета на Плевен от 8 юли 2013 г. и при неизпълнение доброволно в дадените срокове, предстои имотът да бъде иззет принудително.