Започна традиционният панаир в Орешак
Започна традиционният панаир в Орешак / netinfo

В троянското село Орешак започна традиционният панаир на занаятите преди празника Успение Богородично. Организатор е Националното изложение на народните занаяти и изкуствата. Тази година свои стоки предлагат близо 200 търговци и занаятчии. За първа година стоките са обособени в отделни зони - на занаятите, на стоките за бита, на атракционите и бирариите.

Интересни експозиции са представени и в Националното изложение. В една от залите преди дни откри изложба Калина Димитрова. Младата художничка показва 14 платна, обединени под общото заглавие „Пътят към дома". Художничката е от Орешак, но от 7 години живее в Мюнхен, където учи при проф.Гюнтер Фьорг.

Посетителите на Орешак могат да видят и произведения на традиционни майстори и занаятчии от цялата страна страна в залите на Националното изложение.

Кулминация на традиционния панаир е храмовият празник на Троянския манастир - Успение Богородично. Тогава стотици се стичат към манастира, за да се поклонят на чудотворната икона на Пресвета Богородица.