Започна подмяна на водопровода в село Малчика
Започна подмяна на водопровода в село Малчика / ob.levski

На 5 ноември стартира официално изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа село Малчика". Зам.кмета на Община Левски Радослав Йорданов запозна присъстващите на събитието с основните параметри на мащабния проект. Стартът бе даден с бутилка шампанско и благословия от отец Ремо.

Започна подмяна на водопровода в село Малчика
netinfo

Общата дължина на водопровода, който ще бъде подменен е 25 278м., което представлява почти цялата водопреносна мрежа в селото.
Загубите на вода по сегашната остаряла водопреносна мрежа стигат до 70, 80% каза кметът на селото Мирослав Кунев и подмяната на водопровода ще осигури нормално водоподаване в Малчика.

Проектът се финансира по Мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програма за развитие на селските райони за периода 2007- 2013г., подкрепена от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони

Общата стойност на проекта,който ще се извършва на два етапа , по договори с ДФ"Земеделие"е за над 5.5 милиона.
/По договор №15/321/00345 от 23.10.2009г. за първи етап - 3 032 052.00лв. без ДДС
По договор №15/321/00346 от 23.10.2009г. за втори етап - 2 492 364.00лв. без ДДС /

Изпълнението на първи етап започна на 5 ноември и той включва реконструкция на главен клон 1 и 2, второстепенни клонове от 1 до 100, 43 сградни водни отклонения и временни водопроводи- 30 участъка по 200м.Срокът за изпълнение на първия етап е 110 дни.

За 117 дни трябва да бъде изпълнен вторият етап, който включва реконструкция на второстепенни клонове от номер 4 до 101, 354 сградни водни отклонения и 45 участъка по 200м.-временни водопроводи по улици. Изпълнител и за двата етапа е ДЗЗД"Капитол" гр.София.

Техническият ръководител Алберт Александров каза, че намерението е да изпълняват двата етапа заедно и ако времето е добро да приключат за около 4 месеца. Фирмата работи с няколко екипа и асфалтовите улици е предвидено да се направят със сондаж, а не с открит изкоп за да се запази асфалта и да не се създават неудобства на хората. Включването на новите водопроводни клонове ще става поетапно за да не спира водоподаването на хората, освен в необходимото време за превключване на клоновете в новата водопроводна мрежа.

Работниците вече са настанени в село Малчика като на този етап те са 20, но в процеса на изпълнение на проекта могат да достигнат до 50, каза още техническият ръководител.
Управлението и отчитането на проект „Реконструкция на водопроводна мрежа" за двата етапа ще се извършва от „Проджект Планинг енд Мениджмънт" ООД гр. София. Строителният надзор при осъществяване на Реконструкция на водопроводна мрежа и за двата етапа ще се осъществява от ЕТ"Зоя Паскалева" гр. Плевен. Авторски надзор при изпълнение на двата етапа ще се извършва от инж.Лъчезар Петров Захариев от гр.София.