Зам.-министър Шарков показа в УМБАЛ-Плевен системата за пръстова идентификация
Зам.-министър Шарков показа в УМБАЛ-Плевен системата за пръстова идентификация / dariknews.archive

На 10 септември в Плевен беше представена регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнители на медицинска помощ.
На официалната демонстрация, която се състоя в УМБАЛ"Д-р Георги Странски"-Плевен присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева, директорът на УМБАЛ - Плевен доц. д-р Цветан Луканов, зам.-директорът на РЗОК - Плевен Десислава Пантелеева, както и представители на Министерство на здравеопазването.

Замминистър Шарков показа в УМБАЛПлевен системата за пръстова идентификация
netinfo

По време на демонстрацията стана ясно, че при първоначалната регистрация се изисква вкарване в системата на личните данни, както и сканиране на пръстовите отпечатъци на един пръст от всяка ръка, за да се генерира съответният цифров код.

Замминистър Шарков показа в УМБАЛПлевен системата за пръстова идентификация
netinfo

В УМБАЛ-Плевен има закупени 49 устройства за регистрация, които през следващата седмица ще заработят, каза директорът на Университетската болница доц.д-р Цветан Лукавов. Само две лечебни заведения в Плевенска област още на са поръчали устройства за идентификация. Д-р Шарков поясни, че системата работи и досега няма нито един отказ от регистрация от страна на пациенти.

От пациенти, които се приемат в болница по спешност, няма да се изисква тази идентификация. Те ще се регистрират с пръстовия идентификатор след това. За децата до 18 г. няма да се изисква пръстова идентификация, а това ще се прави за техен родител или настойник. Новородените се въвеждат в системата по номера на историята на заболяването.

Над 200 са лечебните заведения в страната, в които  вече са монтирани устройствата за пръстова идентификация и са регистрирани в НЗОК. В още 50 се очаква получаване на устройствата, които вече са поръчани.

Д-р Ваньо Шарков уточни, че не става въпрос за вземане на пръстови отпечатъци, а за система, която генерира цифров код за конкретния човек.

Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнители на медицинска помощ ще заработи задължително за всички лечебни заведения за болнична помощ, след 1 октомври тази година, каза зам.-министърът на здравеопазването, като не се ангажира с конкретна дата.

Замминистър Шарков показа в УМБАЛПлевен системата за пръстова идентификация
netinfo