За пръв път провеждат Дни на Германия в Плевен
За пръв път провеждат Дни на Германия в Плевен / dariknews.archive

С изложбата "Местно време" на германския фотограф Щефан Копелкам ще започне поредицата от събития свързани с Дните на Германия в Плевен, които ще се проведат от 14 до 27 май в Плевен.
В изложбата "Местно време" е представена Германия в различните моменти преди и след промените. Интересен период от историята на Германия ще бъде показан чрез отличения с много награди филм "Сбогом Ленин", също част от поредицата събития.

"Погледът ни не е насочен само към миналото, а и към бъдещето на съвременна Германия днес", каза на среща с журналисти Матиас Денер, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите" в посолството на Германия в София, който представи програмата на предстоящите Дните на Германия в Плевен.

"За това сме планирали събития с участието на германски творци, като например ще бъде представено пътуващо студио за ситопечат". 
С изложба - карикатури ще бъдат представени трима основни немски карикатуристи, които иронично представят обществено-политическия живот в Германия.
Една друга фото изложба на ЮНЕСКО ще покаже паметници на културата в Германия.
Изложба-комикси пък ще представи чрез специална презезнтация комикс-културата в Германия.

"Сбогом Ленин" няма да е единствения немски филм, а богатството на немското кино ще бъде представено от още седем прекрасни комедии от последните години, сред които "През юли" и "Който умре рано е по-дълго мъртъв". Всеки филм ще бъде представян по два пъти.

Върхова точка в поредицата културни събития е концерт на Йенския ансамбъл "Klangessenz", в който участват и двама музиканти от филхармонията в Йена - Германия.
Интересно е да се каже, че "Klangessenz" съвместяват съвременна музика с барок и романтични елементи, като класическата музика е представена по един напълно нов начин.

"Радостен съм да съобщя, че по време на концерта, "Klangessenz" ще представят произведения на Гюнтер рафаел, което ще бъде световна премиера", отбеляза Матиас Денер.
В програмата двама световноизвестни германски творци ще разговарят с учениците в Плевен на тема "Защита на демокрацията", а ученици от 73-то училище в Софи - партньори на събитията ще представят театрално представление.

Два семинара - работилници са предвидени в програмата, които ще изнесат членове на германската НПО "Младеж за разбирателство" като темите в тях ще бъдат "Благорворителността в Германия" и "Борбата срещу дискриминацията".

За най-малките в Плевен е подготвен куклен театър - "Хензел и Гретел" и игра за най-малките деца.

"Гьоте институт" ще участва с изложба "Музика плюс X", представяща различни стилове музика в Германия, както и музиканти от Германия, работещи в музикалните стилове поп, рап инди и техно.

В програмата на дните на Германия в Плевен е включен и бизнес форум, организиран от Българо-германската търговска камара, на който ще се срещнат настоящи и бъдещи партньори на Германия.

Матиас Денер каза, че в камарата членуват над 450 души и на всеки от тях се предлагат отлични възможности за контакти и развиване на бизнес.

Откриването на Дните на Германия в Плевен ще бъде на 14 и 15-ти май като входът за всички събития ще е безплатен.