Възможно е влошаване и дори спиране на работата в ТЕЦ-Плевен
Възможно е влошаване и дори спиране на работата в ТЕЦ-Плевен / archive.dariknews

В 13:00 часа на 5 ноември 2014 г., протестиращи служители на Топлофикация - Плевен затвориха движението по пътя Плевен - Русе в района на разклона за село Згалево. За един час движението в посока Плевен - Русе беше отбито през центъра на село Гривица.

Възможно е влошаване и дори спиране на работата в ТЕЦПлевен
netinfo

Инж. Митко Христов, който е председател на синдикалната организация в ТЕЦ-Плевен обясни, че поводът за протеста е същия, по който се състояха миналите протестни действия - през септември 2014 г.

"Въпреки нашите протести нищо не се променя и дори нещата се влошават", каза синдикалистът и припомни, че предния път исканията са били да се спазят договореностите, според които НЕК трябва да изплаща електроенергията, подадена от ТЕЦ - Плевен. Митко Христов допълни, че от септември 2014 г. до сега задълженията на НЕК към ТЕЦ-Плевен са нараснали от 27 на 30 милиона лева.

Възможно е влошаване и дори спиране на работата в ТЕЦПлевен
netinfo

Другият голям проблем, който произтича от това е, че топлофикационното дружество не може да се издължава на "Булгаргаз".

"Булгаргаз" ни притиска по естествен начин, за да си платим задълженията към тях, които в момента са около 29 милиона, което е по-малко от дължимата от НЕК сума. Междувременно получихме предупреждение, че ще ни съкратят горивото на 50%, а най-лошото е, че сезонът тъкмо започва и ще харчим все повече гориво и ще ставаме все по-големи длъжници на "Булгаргаз", каза Митко Христов.

Той коментира, че НЕК и "Булгаргаз" са държавни и са в един холдинг и Топлофикация - Плевен има договореност с НЕК да изплаща директно на "Булгаргаз" парите по сметките за газата, но това не се случва. Според него най-вероятно, решение трябва да вземе Министерството на енергетиката.

Относно това, дали Топлофикация - Плевен е заплашена от спиране на работа, инж. Христов каза, че всеки момент е възможно от "Булгаргаз" да ограничат горивото, което може да доведе до спиране на работа в дружеството.
"Всъщност проблемът е, че може да оставим град Плевен без качествено отопление, от което ще бъдат засегнати близо 32 000 битови и обществени абонати", каза той.

Възможно е влошаване и дори спиране на работата в ТЕЦПлевен
netinfo

Митко Христов уточни, че дружеството поддържа известни количества мазут на склад, с който би могло да продължи да работи при евентуално ограничаване от "Булгаргаз", но цената му е много по-висока и това би довело до формиране на друга цена за крайните потребители.

Той обясни, че от синдикалната организация в ТЕЦ-Плевен са изпратили декларация до НЕК, Народното събрание, министър председателя и Комитета по енергетика и ако нищо не се промени през трите дни на протеста - от 5 до 7 ноември, такива действия ще се предприемат и в София.

Относно предстоящата среща между Министерството на икономиката, топлофикационните дружества и "Булгаргаз", Митко Христов сподели, че не е оптимист, тъй като и на миналите протести е имало подобна среща, но нищо не се е променило.

Към момента в страната стачкуват служители от топлофикациите в Русе, Сливен, Перник и Плевен.

Възможно е влошаване и дори спиране на работата в ТЕЦПлевен
netinfo