Връщат по-високата такса за битови отпадъци, но за сметка на данък сгради
Връщат по-високата такса за битови отпадъци, но за сметка на данък сгради / dariknews.archive

Във връзка с работата по строителството на депото за тролеите, разширяване на въздушната контактна мрежа, изграждането на спирките, Велоалеята и Водните огледала и пеещия фонтан, кметът на Плевен Георг Спартански каза, че работата по приключването им трябва да завърши до края на декември тази година.

"Ако един от проектите не бъде изпълнен в срок, санкциите в размер на 25 % ще бъдат върху цялата стойност на всичките проекти", обясни Спартански и добави, че общият размер на санкциите за неизпълнение може да достигне 6,5 млн лева, които по думите му ще са в състояние "да потопят общината".

Отделно от това неразплатените разходи на общината са 2 134 000 лв. като малко над половината от тях са към извършителите на сметосъбирането в общината. Бюджетът за тази дейност е 6,5 млн лв. като "е изгребан напълно", каза Спартански. Към това добави, че около 2,5 млн са средствата за озеленяване, които също са приключили, а тъй като събирането на битови отпадъци не може да бъда прекратено, това ще генерира нови разходи, които ще бъдат начислени допълнително.

По над 1 млн годишно пък са парите, които общината ще трябва да заплаща на оператора на наскоро откритата клетка на новото депо за отпадъци. Кметът коментира, че необходимите средства за чистотата са два пъти повече от събираните такси.

"Очевидно е, че ще трябва спешно да бъдат преразгледани промилите в посока на тяхното увеличаване, за да се осигури финансирането на дейността през следващата година", каза Георг Спартански като уточни, че това увеличение ще бъде компенсирано чрез намаляване на данък сгради, за да не се товарят гражданите.

Той припомни, че преди повече от две и половина години, опозицията остро е критикувала намаляването на таксата за битови отпадъци от предишното управление на общината.