ВМРО - НИЕ даде заявка за участие в изборите
ВМРО - НИЕ даде заявка за участие в изборите / Дарик Плевен

ВМРО - НИЕ е готова за самостоятелно участие в президентските и местните избори, обяви председателят Петко Атанасов. На пресконференция в Плевен той представи и ръководителите на организацията в Плевен - Николай Маринов, регионален координатор на ВМРО - НИЕ и Сашо Радоловски - председател на Общинската организация в Плевен. Организациите по места ще имат свобода да решават дали да се явяват самостоятелно или в коалиция, но при равноправно партньорство, допълни Атанасов. Като евентуални партньори от ВМРО - НИЕ виждат десните и центристки ориентираните политически партии, коалиция със сигурност няма да има с БСП и ДПС, подчертаха от партията.

В срещата с медиите Петко Атанасов очерта и най-важните проблеми, за решаването на които ще се бори ВМРО - НИЕ.

Първият и най-важен проблем на страната ни е слабото усвояване на еврофондовете - под 10%. Проблемът е, че парите от тези програми спират след 2013-а. Ние сме на дъното по този показател, коментира още Атанасов и даде за пример другите новоприсъединени държави, в които усвояването на средствата е над 35%. Вместо 58 000 полицаи, да наемем 40 000 чиновници, които да пишат проекти, предложи председателят на ВМРО - НИЕ. Над 80% от инфраструктурата в България е извън големите градове, а се говори само за две магистрали, за чието строителство ще се ползват средства по програма "Транспорт". Това означава, че 80% от пътищата в България няма да бъдат ремонтирани.

Според ВМРО НИЕ друг проблем при усвояването на средства е Законът за обществените поръчки. В сегашния си вид той позволява на фирмите да ги обжалват и така да стопират проектите, а ако до 2013 съдът не се произнесе, парите за европроектите ще трябва да се плащат от общините.

Друг голям проблем е контрабандата на акцизни стоки - по-конкретно на цигари, заради драстичното увеличение на акциза. Над 1 милиард са загубите от това до момента, изчисли Петко Атанасов. "Случващото се ни кара да се питаме дали няма покровителство на каналите за контрабанда", каза още той.

От ВМРО - НИЕ са категорични, че текстовете на приетия Изборен кодекс не решават проблема с уседналостта и автобуси от Турция за местния вот отново ще има. Заедно с това от ВМРО - НИЕ обявиха, че ще издадат диск с филма, показан от Яне Янев как ГЕРБ прави избори, заедно с Наръчник - Как се фалшифицират избори.
От партията се обявиха против новия закон "Кушлев", който според тях няма да помогне за отнемане на имущества, придобити от престъпна дейност, а ще отвори опасни възможности за политически репресии спрямо правата, собствеността и законните интереси на българските граждани. Новият закон ще засегне и много български семейства, които са си купили имоти с пари от гурбет.

Желанието ни е да се налагаме като нова алтернатива на изхабените лица в политиката, каза още Петко Атанасов. При изграждането на плевенската структура на ВМРО - НИЕ членовете са били 32-ма души, вече има и нови попълнения и в момента те са около 50. Това е така не защото няма кандидати, имаме много молби за постъпване, каза регионалният координатор на партията Николай Маринов. Не постъпваме лековерно като други партии и не приемаме веднага всеки, който пожелае, има един период на оглеждане, уточни той.

За следващия месец февруари е планирано и полагане на клетва от новите членове на ВМРО - НИЕ в Плевен.