Великденски панаир в село Орешак
Великденски панаир в село Орешак / dariknews

На 19 и 20 април 2014 г. в село Орешак ще се проведе за XVI път традиционния Великденски панаир. В първия дене в 11:00 часа ще бъде открита новата експозиция на изложението с обща изложба по керамика „Магията на глината".

В парка на Националното изложение ученици от националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев" - град Троян, ще демонстрират восъчна техника за изписване на великденски яйца.
Художник-керамика Марияна Личева ще разкрие още от тайните на тази пъстра традиция. Всеки, който желае ще може да участва и да изпише сам своето великденско яйце.

Два дни майстори на различни занаяти ще демонстрират пред гостите на изложението своите умения. В ателиетата по грънчарство, тъкачество и дърворезба, посетителите на изложението ще имат възможност да изработят нещо самобитно и оригинално, докосвайки се непосредственно да духа на местната традиция. По време на Националното изложение е организиран голям базар на предмети на народните художествени занаяти.

На Великден - 20 април 2014 г. за втора поредна година „Хлебопроизводство и сладкарство" - Троян в чест на Христовото Възкресение, ще почерпи гостите на Изложението с най-дългия и най-вкусния великденски козунак.

За доброто настроение на всички, Фолклорен ансамбъл „Здравец" ще изнесе празничен концерт.
Посещението на Троянския манастир, по повод един от най-големите християнски празници Възкресение Христово, заедно с възможността да се докоснем до един друг феномен-народните художествени занаяти, превръщат Великденския панаир в истински празник за очите и душата.

Организатори на събитието са Община Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата.