Вече са факт първите ваксини на момичета между 12 и 13 години
Вече са факт първите ваксини на момичета между 12 и 13 години / dariknews.bg

Ваня Иванова, директор на Дирекция "Медицински дейности" в Регионалната здравна инспекция и регионален координатор по Националната кампания за имунизация, сподели на среща с журналисти, че е приятно изненадана от проявения интерес към ваксинирането на момичета на възраст между 12 и 13 години срещу  рак на маточната шийка. Тя каза, че конкретни данни за броя на ваксинираните ще има в началото на декември.

От тук нататък, кампанията за популяризиране на ваксинацията ще продължи с посещения в общините от Плевенска област, където на място ще се провеждат срещи с родители и социални работници и ще се обяснят по-обстойно, целите на програмата. Ще бъдат предоставени също брошури и материали за родителите на момичетата, които подлежат на имунизация.

Д-р Иванова съобщи, че след проявения засилен родителски интерес към кампанията за популяризиране на ваксините против рак на маточната шийка, вече са факт и първите поставени ваксини на момичета на възраст от 12 до 13 - години.
Тя добави, че специалистите от Военномедицинска академия са провели в Плевен имунизация на военнослужещи жени до 35 години. Предстои да бъде наблюдаван имунния им статус, за да може по-нататък да се проведат и задълбочени изследвания.
До момента, проучването показва, че дори и направена в по-късна възраст, ваксината има смисъл. До сега от ваксинираните жени няма нито една заболяла от рак на маточната шийка, което означава, че ваксината би могла да се прилага и в по-зряла възраст, уточни д-р Иванова.

На интернет страницата на Регионалната здравна инспекция е качен наръчник за родители с подробна информация за това какво представлява ваксината, какво трябва да знаем за рака на маточната шийка, как точно действа, кога е подходящия период да се поставя.
Родителите ще научат, че най-добрата защита е ваксинацията да бъде направена преди започване на полов живот, както и редовните профилактични прегледи, след започване на полов живот.

Ваксините всъщност съдържат частици, наподобяващи типовете вирус, които най-често причиняват рак и така провокират появата на мощен и траен имунен отговор срещу вируса. По този начин имунната система може да разпознае и унищожи вируса при навлизането му в организма.