В плевенския затвор приключиха учебната година
В плевенския затвор приключиха учебната година / dariknews.bg

В края на май в затвора в Плевен се състоя тържество по случай приключването на учебната година за лишените от свобода, обучаващи се по учебната програма за първи до четвърти клас.

Соня Генчева - класен ръководител на II-ри "Б" клас в училището в затвора в Плевен, което е филиал на училището в Ловешкия затвор разказа: „В началото на учебната година започнаха 62 ученика, като от тях трима се отказаха по собствено желание, а 11 изтърпяха наказанието си".
Соня Генчева обясни, че програмата по която се обучават лишените от свобода от първи до четвърти клас е абсолютно същата като в началните училища в страната.
Разлика има само в увеличения брой часове по български език - 10 на седмица. Причината е, че не се изучава физическо възпитание и музика, като часовете по музика се компенсират от участията във всички празници, които от три години се отбелязват в плевенския затвор. Завършилите първи и четвърти клас получават удостоверения за приключен етап на образование.

За трета година вече, на тържеството присъстват и близките и децата на лишените от свобода. След това на завършилите учебната година се полага свободно и удължено свиждане.

В плевенския затвор приключиха учебната година
netinfo

Гост на тържеството беше Валентина Караганова - началник отдел Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите към Главна дирекция Изпълнение на наказанията, която каза: "Тук сме по повод успешното приключване на учебната година. Искаме да покажем колко значима е тази дейност за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", тъй като това е една от най - добрите алтернативи за осмисляне на престоя на лишените от свобода. Към дирекцията работят 6 училища в страната и четири филиала към тях. Опитваме се да разширим дейността си и да обхванем с училищна мрежа всичките ни заведения за лишаване от свобода.
В момента се правят постъпки пред Министерството на образованието, филиала в Плевен, който е към затвора в Ловеч да стане самостоятелно училище".

В плевенския затвор приключиха учебната година
netinfo

Хиляда и петстотин души са ангажирани в учебната дейност от общо 9300 затворници в страната. Валентина Караганова каза още, че поради кризата, броят на заетите в трудова дейност е ограничен до 30%. Тя поясни, че има друга възможност за полагане на труд на доброволен принцип. Този вид труд позволява на лишените от свобода да изтърпяват малко по - бързо присъдите си. Г-жа Караганова обясни, че три работни дни се зачитат за два изтърпяни и има доста желаещи да упражнят именно този вид труд.

Много активности, като спортни и културно-информационни мероприятия се провеждат в системата на българските затвори, а в момента се реализира един голям проект, по който след 2 години всеки лишен от свобода ще може при желание да получи професионална квалификация. Над 30 курса за такава квалификация се очаква да се проведат и в Плевенския затвор.

"Условията за живот в затвора в Плевен отговарят на изискванията на Европейския съюз", каза директорът Иван Петков. Той допълни, че има изградени самостоятелни санитарни възли, които към момента отговарят на абсолютно всички потребности. Друг е въпросът, че с едно бъдещо разширяване ще се подобрят условията за живот на лишените от свобода и за работещите служители, допълни той.