В неделя сутрин печелим час
В неделя сутрин печелим час / Дарик Плевен

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 ч. българско време на 30 октомври 2011 год. Тогава националната скала за време ще се измести с един час назад. Така страната ни ще премине към зимното часово време. То се нарича още астрономическо и ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 год. Франклин предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 год. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 год. Идеята е да се използва по-пълноценно дневната светлина през лятото.

Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник.

България въвежда лятното часово време през 1979 год. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 часа.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Русия се отказа в началото на февруари от прехода от лятно към зимно часово време. Тогава президентът Дмитрий Медведев изрази увереност, че промяната ще е полезна и се аргументира, че приспособяването към смяната на часа води до стрес и болести. Медведев допълни, че е решил страната да остане на лятно часово време, защото денят ще е по-дълъг.