В Ловеч учредяват награда за работодател, инвестирал най-много в безопасни условия на труд
В Ловеч учредяват награда за работодател, инвестирал най-много в безопасни условия на труд / obshtina.lovech

Областният съвет по условия на труд в Ловеч ще учреди награда за работодател, инвестирал най-много в безопасни условия на труд. Този въпрос се коментира на провелото се заседание на съвета, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Работната среща бе водена от зам.-областния управител Георги Терзийски, председател на Областния съвет по условия на труд. Директорът на Областната дирекция „Инспекция по труда” Мирослава Ангелова представи годишния доклад за 2015 г.

По думите й миналата година са извършени 1527 планирани проверки, като 94 от тях са на строителни обекти. 4139 от констатираните нарушения са по отношение осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Най-честите пропуски са свързани с неосигурена защита от електрически ток, липса на лични предпазни средства за защита и др., а в областта на трудовите правоотношения най-честите нарушения са свързани със заплащането на труда, липсата на трудови договори и продължителността на работното време, почивките и отпуските, както и неизплащане на командировъчни средства.

В предприятия с рискови производства и дейности са извършени 15 проверки. През 2015 г. са регистрирани две трудови злополуки със смъртни случаи. По данни на Националния осигурителен институт през 2015 г. на територията на област Ловеч са регистрирани 48 трудови инцидента, от които за трудови злополуки са признати 41, стана ясно от доклад, предоставен от Териториалното поделение на НОИ в Ловеч. Общият брой на загубените календарни дни поради временна неработоспособност вследствие на трудови злополуки за 2015 г. е 2527 дни. На заседанието Терзийски презентира начините за кандидатстване по проекти от Фонд „Условия на труд“.

Веселина Кирилова – началник-отдел „Безопасност и здраве“ в „Титан Златна Панега Цимент“ АД, представи добрите практики в осигуряване на безопасни условия на труд в завода. Тя предложи и създаването на Клуб на експертите по здраве и безопасност от област Ловеч.

На следващото заседание ще бъдат обсъдени идеи за учредяване на областно отличие за работодатели и фирми, инвестирали и осигурили добри практики за безопасни условия на труд за работниците и служителите си, както и подобаващо отбелязване на 28 април - Световен ден за безопасност и здраве при работа.