Укрепването на надзора върху затворите в България и Македония дискутират на кръгла маса
Укрепването на надзора върху затворите в България и Македония дискутират на кръгла маса / netinfo

Ловеч е домакин на кръгла маса "Укрепване на обществения надзор върху затворите в България и Македония", която ще се проведе днес. Организатор е Българският хелзинкски комитет /БХК/. Кръглата маса се реализира по проект и е посветена на укрепването на обществения надзор върху затворите в България и Македония. Проектът се осъществява със съдействието на Институт „Отворено общество" - Будапеща. Кръглата маса ще бъде открита в 9.30 часа в заседателната зала на Общинския съвет в Ловеч с приветствие от Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. От македонска страна ще говори Кирил Ефремовски, народен правобранител.

В кръглата маса ще участват представители на Омбудсмана на Република България, Министерство на правосъдието, Върховна касационна прокуратура, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, ГД „Изпълнения на наказанията" и Наблюдателните комисии от общините, където се намират 13-те затвора в страната.

Ще бъдат изнесени доклади за международните стандарти за осъществяване на надзор над местата за лишаване от свобода, за специализирания надзор върху тези места, за спецификата на надзора на здравословните и безопасни условия на труд в затворите. За спецификата на медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода ще говорят д-р Екатерина Кунева от Министерството на здравеопазването и д-р Венцислав Георгиев, директор на РЦЗ – Плевен. Кръглата маса ще завърши с изказвания и дискусия на представителите на общинските наблюдателни комисии.