Тетевен e домакин на Балканското първенство по планинско бягане
Тетевен e домакин на Балканското първенство по планинско бягане / netinfo

Тетевен е домакин на Балканското първенство по планинско бягане на 30 и 31 май. Организатори на състезанието са Община Тетевен и Българската федерация по лека атлетика. В спортната надпревара ще вземат участие юноши и девойки, мъже и жени. За различните възрастови групи маршрутът е от 4 до 12 км.

Пробегът за девойките е 4 км, за юношите и жените - 8 км, а за мъжете 12 км. Трасето е с дължина 4 090 м, а маршрутът е кръгов. Релефът е полупланински, начупен, с изкачвания и спускания като най-високата точка е 710 м н.в.
Главен съдия на състезанието е деканът на педагогическия факултет в Спортна академия "Васил Левски" и председател на републиканската съдийска комисия по лека атлетика доц. Апостол Славчев.

Във Второто балканско първенство по планинско бягане "Тетевен 2009" са заявили участие над 100 състезатели от 8 страни - Гърция, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция и България. Почетни гости на състезанието са Свен Арне Хансен, Норвегия, вицепрезидент на Европейската атлетика; Бруно Гоцелино, Италия, секретар и временно изпълняващ длъжността президент на Световната асоциация по планинско бягане (WMRA); Томо Шарф, Словения, директор на развитието на Световната асоциация по планинско бягане (WMRA).

След провеждането на Балканското първенство по планинско бягане "Тетевен 2009" Община Тетевен ще кандидатства за домакин на Световното първенство по планинско бягане през 2011г.