Съдът потвърди законността на спряна от Илиян Йончев кметска заповед
Съдът потвърди законността на спряна от Илиян Йончев кметска заповед / archive.dariknews

С решение от 9 септември 2014 г. Административният съд в Плевен, обяви за нищожна заповед на бившия областен управител на Плевен Илиян Йончев от 20 май 2014 г., с която е отменил като незаконосъобразна заповед на кмета на Община Плевен от 28 април 2014 г.  относно обявяване на конкурс за длъжността „Директор" на Общинско предприятие „Общински медиен център" - Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Мотивът на бившия областен управител е бил, че с определения 5-годишен срок за заемане на длъжността е нарушена разпоредбата на чл. 68 от Кодекса на труда, определяща не по-дълг от 3-годишен срок за срочно трудово правоотношение.

„Поради липсата на нормативно призната способност на Областния управител като административен орган да издаде заповед с предмет като процесната, то същата страда от порока "материална незаконосъобразност" в такава висока степен, че не е годна да породи каквито и да е било правни последици", се казва в мотивите на Решението на Административния съд.

След потвърждаване законността на заповедта на кмета на Община Плевен, конкурсът за длъжността „Директор" на Общинско предприятие „Общински медиен център" - Плевен, ще бъде обявен отново.