Стартира проектът за превръщане родния дом на Григор Вачков в Център за култура
Стартира проектът за превръщане родния дом на Григор Вачков в Център за култура / dariknews.archive

В село Трънчовица, община Левски, беше направена първата копка по проекта за трансформиране родния дом на големи актьор Григор Вачков в информационно-технологичен център за култура, творчество и комуникация. Проектът се реализира от Сдружение с нестопанска цел "Григор Вачков" по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013г., съобщиха от Общината в Левски.Сдружението е сформирано специално за този проект, който е финансиран изцяло от европейски фондове и националния бюджет, каза кметът на селото, Блажо Николов. Той благодари и на кмета на община Левски Любка Александрова за оказаната помощ и подкрепа при реализацията на проекта.

От своя страна кметът на Левски Любка Александрова сподели радостта си от факта, че идеята по този начин да бъде изказана благодарност към големия български актьор Григор Вачков, вече се реализира. "Паметта за него ще се пази в културния център и всеки гост на селото ще може да се запознае с живота и творчеството му", каза още Александрова.

Проектът за превръщането на родния дом на актьора в Културен център е на стойност 608 650 лв., одобрена субсидия от ДФЗ, като около 452 000 лв. от тях са за строително-монтажни и благоустройствени дейности. Изпълнител е „Генов и КО"ЕООД - гр.София.Около 109 000 лв.по проекта са предвидени за обзавеждане със софтуер, хардуер, мултимедия и видеофилми за живота и творчеството на Григор Вачков, бита на хората в с.Трънчовица.

Изпълнението на проекта трябва да приключи до 15 юли тази година.