С Welcome Party, МУ-Плевен посрещна своите нови студенти от Великобритания
С Welcome Party, МУ-Плевен посрещна своите нови студенти от Великобритания / dariknews.archive

„Тази година посрещаме рекордните 100 студенти от Великобритания, а като цяло всичките чуждестранни студенти, които очакваме да обучаваме през тази учебна година ще са близо 170, което ще ни принуди да направим два потока от по 80-90 чуждестранни студенти". Това сподели ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов минути преди официалното посрещане на студентите от Великобритания, което се състоя в хотел „Ростов" в Плевен на 2 февруари 2015 г.

С "Welcome Party" МУПлевен посрещна своите нови студенти от Великобритания
netinfo

„Интересът е голям, но ние се съобразяваме с някои фактори. Не бива да правим всичко на всяка цена и то да е за сметка на качеството на обучението, а и от друга страна капацитетът не ни позволява да бъдем екстремно либерални и да приемаме неограничен брой чуждестранни студенти, а и не трябва", категоричен е ректорът на МУ-Плевен.

С "Welcome Party" МУПлевен посрещна своите нови студенти от Великобритания
netinfo

Проф. Томов сподели, че у чуждестранните студенти има подчертан интерес към българската култура и нейните корени. „Ние направихме свое проучване и след допитване до Министерството на образованието и науката решихме да въведем нова дисциплина за обучение - „Народни танци". Имаме и необходимия кадрови потенциал в лицето на ръководитела на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, доц Георги Хинов, от когото тръгна и идеята за това".

Ректорът на медицинския университет отбеляза големия интерес у българските студенти, както дори и на част от преподавателския състав и служители в университета към въвеждането на новата дисциплина.

С "Welcome Party" МУПлевен посрещна своите нови студенти от Великобритания
netinfo

За поредна година представителите на Медицински университет - Плевен във Великобритания посрещнаха своите съграждани и новозаписани студенти в Плевен с парти за добре дошли, организирано съвместно с академичното ръководство на висшето училище.

Приветствия поднесоха кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, мениджърът на Британския съвет в България Любов Костова и ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов.

По-късно Северняшкият ансамбъл с ръководител доцент Георги Хинов по традиция очарова гостите от чужбина със зрелищен спектакъл от народни песни и танци, който завърши и с първия урок по усвояване на българските хора.

Английските студенти пристигнаха в Плевен заедно със своите родители и ще имат две седмици за адаптация към новите социално-битови условия на живот преди откриването на учебната година.

С "Welcome Party" МУПлевен посрещна своите нови студенти от Великобритания
netinfo

Освен запознаването с материалната база на университета и с културните и историческите забележителности на Плевен, чуждестранните студенти ще направят кратка екскурзия до Габрово, Троян и Велико Търново.