С весел пикник отбелязаха Световната седмица на кърменето
С весел пикник отбелязаха Световната седмица на кърменето / archive.dariknews

С пикник за бременни и майки с деца в Градската градина на шести август беше отбелязана Световната седмица на кърменето.

В хода на празника, на който се отбелязаха и три години от работата на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене" в Плевен, инициативите бяха разнообразни, а на разположение на майките, които кърмят имаше и палатка за дискретно кърмене.

Демонстрации по връзване и носене на бебе в слинг, както и игри за пораснали бебета се проведоха заедно с показване на различни техники за правилно и ефективно кърмене.

Десислава Бетова - консултант по кърмене поясни, че около 40 майки са се присъединили към празника в Градската градина.

С весел пикник отбелязаха Световната седмица на кърменето
netinfo

Тя сподели, че през изминалите три години, част от тях са получавали домашни посещения и онлайн консултации от нея. Десислава Бетова е майка на три деца, които е кърмила общо 6 години. Според нея е добре, управниците в Плевен да помислят за изграждането на помещение, в което майките да имат възможност да отдъхнат, на преоблекат бебето, както и да се уединят, за да кърмят. 
Националната асоциация „Подкрепа за кърмене" и фондация "Нашите недоносени деца", даряват информационни табла на родилните отделения и инвитро-клиниката в Плевен, чиято основна цел е да се обясни, колко важна е кърмата за бебетата.

През 2013-та акцентът, поставен в седмицата на кърменето е върху десетата стъпка за успешно кърмене на УНИЦЕФ, касаеща пряко болничните практики - да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи, при изписването от болницата или родилния дом.

Ла Лече Лига България за пореден път отбеляза Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август с множество събития в цялата страна. По този повод на 1 август в Плевен за пръв път беше организиран конкурс "Кърменето вдъхновява".

С весел пикник отбелязаха Световната седмица на кърменето
netinfo

Организатор на конкурса беше плевенска неформална кърмаческа група, която връчи наградите на победителите в него на водната каскада в пространството между Военния клуб и "Галерия дарение-Светлин Русев".  и „Подкрепа за кърмене: Близо до майките".

Сред първите награди бяха тази на Виола - бъдеща баба на близнаци, която участва с колаж от снимки и пластика, изработена от Марта.

С весел пикник отбелязаха Световната седмица на кърменето
netinfo