С уникален за страната кабинет в ПГЛВ отбелязаха своя празник
С уникален за страната кабинет в ПГЛВ отбелязаха своя празник / dariknews.archive

С откриване на първи по рода си в страната учебен кабинет по аграрни науки, започна празникът на Гимназията по лозарство и винарство „Александър Стамболийски" в Плевен, който се отбелязва заедно с деня на лозарите и винарите Трифон Зарезан, се прави и традиционното зарязване на лозите.

Лозарската гимназия посрещна десетки гости и приятели, бивши възпитаници, преподаватели и директори. Сред гостите бяха бившият земеделски министър Димитър Греков, областният управител Ралица Добрева, народният представител Владислав Николов, зам.-кметът на Плевен Дамянка Владимирова, секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев, както и партньори на училището от Италия, Полша и Турция. Всички те бяха приветствани от директора на ПГЛВ Бисерка Илиева.

Приветствие отправи и областният управител Ралица Добрева, която сподели, че над 13 години от житейската й практика е преминала в областта на земеделието. Добрева подчерта, че Плевенският регион е един от значимите центрове на лозарството и винарството в страната и неслучайно в ПГЛВ вече 125 години се подготвят едни от най-добрите кадри в сектора.
Депутатът Владислав Николов пожела на учениците, както денят е хубав и слънчев, така да е успешна за тях учебната година.

Преди да се пристъпи към ритуала за зарязването, директорът на училището Бисерка Илиева и синът на първия директор на школото Иван Славков - Венцислав Славков, откриха заедно новия кабинет по аграрни науки.

След това празникът продължи с избирането на нов Цар на лозята. Дванадесетокласникът Георги Петров предаде короната на Генади Станков, който обеща да стопанисва и пази лозята, за да имат богата реколта. Новият Цар на лозето поведи на кон и шествието към лозовите масиви на училището, където се извърши и ритуалното зарязване.

Част от празника в гимназията бяха музикантите и танцьорите от Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев".