РИОКОЗ препоръчва контрол по време на ваканция
РИОКОЗ препоръчва контрол по време на ваканция / netinfo

Продължава обявената епидемична обстановка на територията на общините Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Априлци и Угърчин, съобщиха от РИОКОЗ Ловеч. За периода 29 януари - 4 февруари е регистрирана висока заболяемост от Грип и ОРЗ в общините от област Ловеч, с изключение на община Летница.

Инспекцията препоръчва на родителите да осъществяват по-стриктен контрол на децата си по време на междусрочната ваканция с цел намаляване на социалните контакти и ограничаване на разпространението на епидемичния процес.

За същия период в ловешко са регистрирани общо 31 остри заразни болести. От групата на чревните инфекции са регистрирани 2 ентероколита. От групата на капковите инфекции са отчетени 22 случая на варицела и 7 случая на скарлатина.

125 заболявания са регистирани в отдел “Противоепидемичен контрол” в РИОКОЗ Плевен за последните две седмици. От групата на чревните инфекции са съобщени 29 заболявания – от тях 4 са вирусните хепатити, 24 ентероколита и един колиентерит.

От групата на инфекциите, предавани по въздушно-капков път, са съобщени 96 случая – от тях 82 са варицелите, предимно в Плевен. Съобщени са още 5 скарлатини, 3 туберкулози, 2 епидемични паротита, 2 коклюша и 2 вирусни менингита.