Приключи тридневното заседание по делото за пожара във влака София-Кардам
Приключи тридневното заседание по делото за пожара във влака София-Кардам / netinfo

Вероятно ще се наложи да се поискат нови експертизи за пожара във влака София – Кардам по настояване на страните в делото, каза председателят на съдебния състав в Окръжния съд в Плевен Николай Господинов. Причините за това са, че четири от седемте вещи лица по пожаро-техническата експертиза, са подписали с особено мнение, така че няма категорична версия какво е предизвикало пожара. Остава да се разпитат още около 50 човека.

С оглед на повдигнатите обвинения, е важна не причината за пожара, а действията, които са предприети или не са предприети от служителите на железниците. Близките на загиналите, обаче, искат да знаят какво е предизвикало инцидента. По искане на наблюдаващия прокурор Валери Мирчев беше решено и да се призове един от служителите на РПУ Червен бряг - Христо Христев, който е помогнал на хората да се спасят от горящите вагони, за да се доизяснят и предприетите действия по евакуация на пътниците. След тридневните показания на свидетелите по делото, се появиха и някои неясноти по гасенето на пожара. Вероятно ще се наложат и очни ставки между свидетели, тъй като между показанията на някои от разпитаните има противоречия.

Съдията Николай Господинов постанови да се изискат и два доклада по случая - анализ за причините за възникването на пожара от Министерство на транспорта и втори - за действията на служителите във връзка с инцидента, от Изпълнителна агенция "Железопътна инфраструктура". Съдия Господинов каза още, че вече не вярва съдебното следствие да приключи до края на тази година. Според него делото се развива нормално, а производството върви по-бавно заради огромния обем доказателствен материал, който трябва да бъде събран.

Следващите заседания по делото за пожара във влака София – Кардам са насрочени за 5 и 6 ноември от 9.30 часа, когато ще бъдат приети и ДНК експертизите след разпит на вещите лица, които са ги изготвили. След това заседания ще има и на 14 и 15 декември.